Minska Matkontot
"Genom att handla smart och inte slänga så mycket mat kan man minska matkostnaderna rejält."
"Matvanor som är hållbara både för miljön och hälsan är inte dyrare, tvärtemot vad man skulle kunna tro. Det visar beräkningar som Statens Folkhälsoinstitut gjort. Även en student med en mycket begränsad matbudget kan spara mellan 1500 och 9000 kronor per år - beroende på sina ursprungliga matvanor.
Detta åstadkommer man genom att minska sin konsumtion av kött och så kallade utrymmesvaror som alkohol, chips, godis, läsk och kakor och istället köper mer frukt, grönt, spannmål samt baljväxter (bönor, ärtor, linser, vilka dessutom är bra proteinkällor).
Idag går 35-40 procent av våra matkostnader till just utrymmesvaror, enligt Statens Folkhälsoinstitut.
Ett annat sätt att minska sina matkostnader är att inte slänga så mycket mat, utan istället försöka göra något kul på de rester som finns i kylskåpet. Så här sa Sara Begner , kock och chef för Coops provkök, vid ett seminarium som handlade om varför vi slänger så mycket mat.
- Rester är början på en ny måltid och nästan färdiglagad mat. Men det måste vara gott och presenteras lite härligt för att man ska vilja äta.
Hon tipsar om att man kan göra soppa på rester av ugnsgratinerade rotfrukter, som man kokar i hönsbuljong och sedan mixar. Eller ha en buffé på rester på lördagen. Hon tipsar oxå om att avokadorester kan frysas in i istärningslådan och användas i smoothies eftersom smaken är mer neutral än banan, som gärna tar över. Har du kycklingrester så byt smak, åt ni italienskt dagen innan kan det bli asiatiskt nästa dag. Av risgrynsgröt kan man göra en efterrätt: risgrynspudding med saftsås. Och vad är lasagne och stekt ris om inte mat delvis gjord på rester?
Sara Begner har även skrivit en kokbok som heter: Saras kök. Och bloggar på: alltidhungrig.se"
/En artikel ur tidningen Vi Föräldrar nr 9/2009
En väldigt viktig artikel tycker jag då det både handlar om att spara in på sin egen ekonomi och att tänka på miljön.
Maria Zamore från tidningen Vi Föräldrar ställde denna fråga till Örjan Lönngren, klimatcoach i Stockholm:
Om man inte är så kunnig om miljöfrågor men ändå vill göra något - vilket är då det enskilt viktigaste man kan göra?
- Att man inte köper för mycket mat och att man inte slänger mat. Det går åt enormt mycket resurser till vår matproduktion. Jordbruket står för en stor del av miljöbelastningen, så att inte slänga mat kan få en jättestor effekt.
- Totalt sett slängs omkring 25 procent av all mat som produceras i Sverige. Eftersom matproduktionen orsakar utsläpp av två ton växthusgas per person och år. Och att slänga mat är, har jag en känsla av, inte minst vanligt bland barnfamiljer. Vi slänger matrester och köper halvfabrikat men äter bara en del och slänger resten. Vi veckohandlar en massa saker som inte går åt, tänker kanske att " Nu ska barnen äta frukt när de kommer hem från skolan" - men så gör de inte det.
Mycket att tänka på om man vill vara miljömedveten och ekonomismart!
//Emma
"Matvanor som är hållbara både för miljön och hälsan är inte dyrare, tvärtemot vad man skulle kunna tro. Det visar beräkningar som Statens Folkhälsoinstitut gjort. Även en student med en mycket begränsad matbudget kan spara mellan 1500 och 9000 kronor per år - beroende på sina ursprungliga matvanor.
Detta åstadkommer man genom att minska sin konsumtion av kött och så kallade utrymmesvaror som alkohol, chips, godis, läsk och kakor och istället köper mer frukt, grönt, spannmål samt baljväxter (bönor, ärtor, linser, vilka dessutom är bra proteinkällor).
Idag går 35-40 procent av våra matkostnader till just utrymmesvaror, enligt Statens Folkhälsoinstitut.
Ett annat sätt att minska sina matkostnader är att inte slänga så mycket mat, utan istället försöka göra något kul på de rester som finns i kylskåpet. Så här sa Sara Begner , kock och chef för Coops provkök, vid ett seminarium som handlade om varför vi slänger så mycket mat.
- Rester är början på en ny måltid och nästan färdiglagad mat. Men det måste vara gott och presenteras lite härligt för att man ska vilja äta.
Hon tipsar om att man kan göra soppa på rester av ugnsgratinerade rotfrukter, som man kokar i hönsbuljong och sedan mixar. Eller ha en buffé på rester på lördagen. Hon tipsar oxå om att avokadorester kan frysas in i istärningslådan och användas i smoothies eftersom smaken är mer neutral än banan, som gärna tar över. Har du kycklingrester så byt smak, åt ni italienskt dagen innan kan det bli asiatiskt nästa dag. Av risgrynsgröt kan man göra en efterrätt: risgrynspudding med saftsås. Och vad är lasagne och stekt ris om inte mat delvis gjord på rester?
Sara Begner har även skrivit en kokbok som heter: Saras kök. Och bloggar på: alltidhungrig.se"
/En artikel ur tidningen Vi Föräldrar nr 9/2009
En väldigt viktig artikel tycker jag då det både handlar om att spara in på sin egen ekonomi och att tänka på miljön.
Maria Zamore från tidningen Vi Föräldrar ställde denna fråga till Örjan Lönngren, klimatcoach i Stockholm:
Om man inte är så kunnig om miljöfrågor men ändå vill göra något - vilket är då det enskilt viktigaste man kan göra?
- Att man inte köper för mycket mat och att man inte slänger mat. Det går åt enormt mycket resurser till vår matproduktion. Jordbruket står för en stor del av miljöbelastningen, så att inte slänga mat kan få en jättestor effekt.
- Totalt sett slängs omkring 25 procent av all mat som produceras i Sverige. Eftersom matproduktionen orsakar utsläpp av två ton växthusgas per person och år. Och att slänga mat är, har jag en känsla av, inte minst vanligt bland barnfamiljer. Vi slänger matrester och köper halvfabrikat men äter bara en del och slänger resten. Vi veckohandlar en massa saker som inte går åt, tänker kanske att " Nu ska barnen äta frukt när de kommer hem från skolan" - men så gör de inte det.
Mycket att tänka på om man vill vara miljömedveten och ekonomismart!
//Emma
Kommentarer
Postat av: Jenny
Väldigt intressant!! =)
Trackback